Telefon: +420 777 619 856       Email: info@drento.cz

Nákupní košík
Celkem 0 Kč
košík je prázdný

Rozdíly mezi kuchyňským nádobím

Výhody a nevýhody nádobíV dnešní složité době platí ještě mnohém více, než kdykoliv předtím, že „nejsme tak bohatí, abychom kupovali levné věci“. Ještě bych upřesnil „nekvalitní věci“. Bohužel dnešní trh je zavalen levnými a nekvalitními výrobky z Asie. Každý týden mažu ve svém počítači nabídky různých asijských firem nabízející nádobí a další domácí potřeby, takové kvality, že bych se musel stydět, kdybych chtěl vám něco takového nabídnout. Také mnohé značky, které kdysi reprezentovaly kvalitu, jsou dnes směsí různých komponent z různých části světa. Výrobky se zlevňují, ale kvalita a životnost je ta tam. Relativní nízká cena je mnohdy vykoupena i našim zdravím a vše je postaveno jen na fenoménu dnešní doby a to je „spotřeba“, ještě lépe „opakovaná spotřeba“.

Naštěstí jsou ještě na našem trhu firmy a nádobí, které se za sebe stydět nemusí. Povětšinou platí, že tyto výrobky v supermarketech nenajdete. Kvalitní nerezové, litinové, měděné nebo titanové nádobí najdete jen v kvalitních prodejnách nebo v e-shopech. Kdo chce kvalitu, musí jen trochu pohledat, ale jistě najde i když někde jsou skoupí na informace a zákazník se někdy těžko orientuje. Rád bych tomu trochu napomohl a pokusil se pro vás udělat malé porovnání.

Výhody a nevýhody

Každé nádobí má své výhody, ale bohužel i své nevýhody. Nerezové nádobí je skvělé na vaření, ale horší je na pečení a smažení. To teflonové nádobí smaží výborně, ale životnost je krátká. Litinové je příliš těžké a skleněné je křehké. Měděné je krásné, ale ta údržba. Nechci chodit do podrobnosti, bylo by to nadlouho. Zamysleme se však, kdy tyto výrobky vznikly. Nejsou to jen desetiletí, ale v některých případech i století. Prošly různými inovacemi, přesto pořád reprezentuji svou kategorii se svými nevýhodami a vylepšenými výhodami.

Ještě pár slov k nedávné novince a to jsou pánve s keramickým povrchem. Pokud pominu vlastnosti povrchu, který se chová podobně jako email (litinové pánve s modrým vnitřkem), zaráží mě ne zrovna fér marketing. Tvrdí se, že při přepalování PTFE na sucho dochází ke škodlivým výparům. Ano souhlasím, ale zároveň tvrdím, že každá pánev s jakýmkoliv povrchem při přepalování na sucho bude mít škodlivé výpary. Důležité je, že při vaření smažení a pečení se povrchy nepřepalují, protože každá potravina, voda nebo tuk se spálí mnohém dříve než jakýkoliv povrch.

Titanové nádobí není starší jak 20 let a motivaci bylo skloubit co nejvíce výhod z jiných kategorií do jedné.

Už od roku 1995, kdy jsem se setkal poprvé s titanovým nádobím, nejen jako uživatel, ale také jako prodejce, tvrdím, že titanové nádobí bude jen těžko překonané. Dnes po mnohá létech tvrdím pořád totéž a nic lepšího zatím nebylo vynalezeno. Nabízel jsem různé značky a nakonec jsem zůstal věrný značce BAF, která je neoficiálním nejkvalitnějším titanovým nádobím v EU.

Základní korpus nádoby:

Po mědí, která je drahá, je další výborný vodič tepla hliník nebo lépe hliníková slitina a to Silumin. Hliníková slitina se dá odlévat a tím vytvořit kvalitní robustní základ, který není tak těžký jako litina. Navíc drží tvar a nedeformuje se dno nádoby.

Povrch:

Titanová keramika je mimořádně tvrdý povrch, který je nastřelen do nádoby a tím ji chrání před poškrábáním. Po té jsou naneseny další vrstvy s menší tvrdostí a větší antiadhezivitou (nepřilnavostí). To znamená, aby se nic nepřilepovalo a nepřipalovalo. Tyto vrstvy jsou kombinací teflonu, keramických částic, titanu a dalších prvků. Nejkvalitnější výrobky jako BAF mají 4 vrstvy.

Tato kombinace materiálů dělá z titanového nádobí (musí obsahovat titanovou keramiku) vynikající nádobí pro všechny druhy vaření, pečení a vhodné pro všechny typy sporáků včetně pečení v troubě.

Podívejme se na porovnání, jak jednotlivé nádobí zvládá naše požadavky na vaření. Některé hodnocení mohou být trochu subjektivní, ale v zásadě se moc lišit nemohou.

Porovnání titanového nádobí BAF s jinými výrobky.

 Teflon hlinik. výlisekLitinaNerez kvalitníVarné skloMěď nerez. povrchTitanové nádobí BAF
Vodivost ++ ++ - -- ++ ++
Tvarová stálost -- ++ ++ ++ - ++
Rovnoměrnost vaření -- + + - ++ ++
Nepřilnavost povrchu ++ +(-) -- -- -- ++
Životnost povrchu -- ++ ++ ++ ++ ++
Údržba + + - - -- ++
Trouba + ++ + ++ - ++
Váha ++ -- - + ++ -
Životnost nádobí -- ++ ++ + + ++

A proč si tedy pořídit titanové nádobí BAF?

  • k výrobě jsou použity materiály a technologie, které dělají z našeho nádobí generační výrobky ( viz. technologie). Ušetří Vám peníze za opakovaný nákup pánví a hrnců.
  • minimální spotřeba energie – úspora až 60%. Po zahřátí ztlumíte a používáte minimální zdroje tepla. Proces vaření kontrolujete přes skleněnou poklici, která si sama reguluje odvod nadbytečné páry (viz. receptář).
  • můžete používat kovové náčiní. Můžete si zamíchat i lžíci, používat vidličky a kovové obracečky.
  • jednoduchá údržba – možnost prudkého zchlazení (tepelný šok), který odstraní většinu nečistot. Kartáček a kapička jaru a v mžiku jste hotovi. Můžete používat i myčku na nádobí.
  • kvalitní držadla – bezpečnost, na sporáku nepálí, nadčasový designe, až 260°C – můžete péct v troubě
  • nikdy se Vám nezkřiví dno nádob – 10 let záruka
  • kvalitní a zdravá příprava pokrmů dle nejmodernějších trendů. Omezíte množství tuku, vody, soli a některých druhů koření
  • je to ještě málo??? Jak by se vám líbilo vařit brambory v 1 cm vody a 7 minut na zdroji tepla? Co říkáte, že upečete kuře i s bramborem v jedné nádobě na sporáku za 30 minut? Upečete jinde buchty, perník, rolády na sporáku? Jak by se vám líbil u hrnců samomíchací efekt? Díky vzlínavému efektu omezit míchání např. marmelád, omáček, kečupů?

A vůbec nejlepší je cena. V současnosti český trh stlačil ceny titanového nádobí až na úroveň kvalitní teflonky. A proto nyní v poměru výkon-cena je pořízení titanového nádobí BAF opravdu nejvýhodnější.



Nejlepší zkušenost je vlastní zkušenost

Petr Bartoň

Kategorie

Zobrazit více článků

Copyright © 2014 - 2024 drento.cz všechna práva vyhrazena. Zákaz šíření textů bez předchozího souhlasu.

Partner ID: