Telefon: +420 777 619 856       Email: info@drento.cz

Nákupní košík
Celkem 0 Kč
košík je prázdný

Kuřecí prsa v citrusové marinádě

Toto dnešní naše obědové meníčko bych také mohla pojmenovat třeba oběd za půl hodinky na stole. Je jedno, jesli Vás k takové akci donutí časová tíseň, mlsný jazyk nebo třeba Šárčina letní soutěž (edit: soutěž pořádaná webem titanovepanve.cz).

Kuřecí prsa v citrusové marinádě

Potřebujeme:

  • 3-4 kuřecí prsní řízky
  • 1 pomeranč
  • 1 limetku
  • 1 citron
  • 6 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 4 rajčata
  • jarní cibulku
  • koriandr
  • 1 chilli papričku
  • celozrnný předvařený (instantní) kuskus

Maso dočistím – okrájím od zbytků chrupavek, tuku. Jemně mu natluču hřbetem ruky, palička na maso v tomto případě má vstup zakázán. Jdu vymačkat šťávu z pomeranče a limetky a připravit marinádu.

Citrusová marináda:

  • 2 polévkové lžíce limetové šťávy = cca 1/2 limety
  • 4 polévkové lžíce pomerančové šťávy = cca 1/2 pomeranče
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 4 nahrubo drcené stroužky česneku
  • 1 čajovou lžičku mořské soli
  • 1/2 čajové lžičky čerstvě drceného pepře

Vše smíchám v misce v marinádu, do které naložím připravé maso.
V kyselé marinádě se má maso marinovat maximálně půl hodiny, citrusová šťáva maso naruší a šťáva by z něj při grilování vytékala ven.
Maso bude tedy půl hodiny odpočívat a já zatím připravím rajčatovou salsu pro dospělé a rajčatový salát pro děti.

Rajčatová salsa:

  • 4 uzrálá rajčata
  • 1 jarní cibulka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 2 snítky koriandru

Rajčata rozkrojím, odstraním středy se semínky a šťávou. Pak je i se zbytkem ingrediencí usekám na drobné kostičky, osolím a nechám uležet v chladu lednice, dokud nenastane čas oběda.

Recept na rajčatový salát není třeba rozepisovat.

Teď postavím na plotýnku grilovací pánev a rozpálím na nejvyšším stupni.Zároveň dám do rychlovarné konvice vařit vodu a do mísy nasypu celozrnný předvařený kuskus.Na každou osobu cca 3 polévkové lžíce. Naliju na něj polévkovou lžíci olivového oleje a zaleju vařící vodou tak, aby voda jeden centimetr přesahovala nad hladinu kuskusu. Přiklopím pokličkou a nechám stát. Po třech minutách kuskus načechrám vidličkou a znovu nechám přikrytý odpočívat, dokud nenastane čas oběda.

A ten nastane, jakmile budou ugrilovaná kuřecí prsa, marinovaná v citrusové marinádě. Elektrickou plotýnku jsem měla nastavenou na stupeň devět, pánev je rozpálená, vložím na ní kuřecí prsa a stupeň teploty snížím na přibližnou polovinu, mezi čtyřkou a pětkou. Počkám, až prsa začnou po okrajích do výšky bělat, pak opět zvýším teplotu na nejvyšší devítku, až uznám, že je pánev opět maximálně rozpálená, prsa obrátím a dogriluju z druhé strany.Jen tak pro efekt a vůni průběžně prsa mašluji zbylou marinádou. Ke konci grilování do pánve vhodím i podrcený česnek z marinády, aby zavoněl. Když je dogrilováno, už přímo na talíři na každém masíčku nechám rozpustit ždibec másla, aby sušší maso dostalo více šťávy. Každý si na talíř nandá kuskus a salsu, já si obojí zamíchám dohromady.

A proč vlastně miláček voněl pomerančem? Právě při vymačkávání citrusů na odšťavovači je ten správný čas stříknout si vší silou, v tom všem spěchu, presu a odhodlání pár kapek pomerančové šťávy na tvář, ucho, pramen spadlých vlasů. Omylem, nebo záměrně. A pokud vaší druhou polovičku už do kuchyně láká mlsná vůně, možná vás i obejme, ucítí a řekne: „Miláčku, voníš pomerančem ?!“

Přeju dobrou chuť!

Kategorie

Zobrazit více článků

Copyright © 2014 - 2024 drento.cz všechna práva vyhrazena. Zákaz šíření textů bez předchozího souhlasu.

Partner ID: