Telefon: +420 777 619 856 Email: info@drento.cz
Když jsem v pátek přišla z nákupu, kde se vzaly tu se vzaly, v naší kuchyni se objevily dva košíky – první, plný koření a pochutin, jakoby nedočkavě vybízel “ šupito presto“ k použití. Druhý, sice větší, ale prázdný, rozvážně kýval proutěným uchem: já si počkám, vždyť mám času dost. Z nákupní tašky jsem vylovila kilo pěkných plátků krkovice a pustila se do objevování kouzla menšího košíku.
Nejprve jsem začínala nesměle a tuze malým množstvím:
Do misky jsem nasypala špetku mleté pálivé papriky, 1/4 lžičky mletého černého pepře a 3/4 lžičky houbového koření. Vzápětí jsem se osmělila a přidala vždy po jedné lžičce grilovacího koření, sladké papriky, drceného kmínu, sojové a worcestrové omáčky. Do směsi jsem klepla domácí vajíčko a všechno zamíchala. Přilila jsem 1 dcl stolního oleje a šupla do toho 2 rozdrobené kostky masoxu.
Protože do správné pohádky patří královská rodina, nakrájela jsem jednu větší cibuli – královnu kuchyně – na kostičky a přidala rozmačkaný stroužek česneku. Všechny uvedené ingredience jsem nasypala do mixéru a rozmixovala. Vznikla voňavá marináda. Do té jsem naložila plátky krkovičky a ozbrojila se trpělivostí. Masová dobrota čekala v ledničce do druhého dne.
V sobotu se svého antré dočkal i druhý košík. Oběhla jsem s ním zahradu i skleník a hned byl plný rozmanité, sytě barevné zeleniny. Hotový karneval barev to byl!
Marinované plátky masa jsem upekla na oleji na grilovací pánvi. Pekla jsem nejprve zprudka, aby se maso zatáhlo a pak dopékala asi 7 minut po každé straně. Servirovala jsem. Vepřovým plátkům to slušelo mezi čerstvou zeleninou. Pohádková hostina začala.
Napsala Hamka
Copyright © 2014 - 2024 drento.cz všechna práva vyhrazena. Zákaz šíření textů bez předchozího souhlasu.