Telefon: +420 777 619 856 Email: info@drento.cz
Recept nás naučí úpravu masa v čokoládě podle mexických tradic.
Můj nabroušený recept jsem uvařila teprvé podruhé. Připravovala jsem ho pokaždé v řádně nabroušené náladě a přiznám i poťouchlou touhu šokovat. Baví mě posouvat hranice chutí mých spolustolovníků směrem k novým, nezvyklým a odvážným kombinacím. Tímto receptem bych také chtěla vyjádřit dík jedné legendě jednoho vařícího serveru, který jej obohatil – a tím pádem i mě – o recepty z Mexika a Guatemaly. Smekám a zdravím Maňanu (www.manana.cz) a vařím podle něj maso v čokoládě.
Suroviny pro 6 osob:
Na omáčku:
Maso si koupím v celku, s kostí. Kotlety vypreparuju, nakrájím na porce, lehce naklepu dlaní, na okraji každou dvakrát naříznu, aby se při úpravě grilováním kotleta nezkroutila. Potřu limetkovou šťávou, olejem a nechám odležet. Ze zbylé kosti vyvařím vývar, varem množství zredukuju na potřebných 250 ml – 1 hrnek.
Na pánvi na sádle osmahnu nakrájenou cibuli (tady se Maňanova postupu – cibuli nastrouhat nedržím, v pokrmu mi zatím strouhaná vždy zhořkla), přidám nakrájený česnek a smažím dozlatova. Přidám koření – drcené chilli papričky a v hmoždíři nadrcené nové koření, pak čokoládu, med a na malém plameni rozpustím. Přiliju vývar a pomalu vařím do omáčkové konzistence. To už si na druhé plotýnce rozpaluju grilovaní pánev, na které minutkově ugriluju naložené vepřové kotlety. Maso solím až po otáčení na opečenou stranu. Hotové kotlety naložím na talíř s kopečkem rýže, maso poliju horkou, nabroušeně – čokoládovou omáčkou. Na závěr se sype čerstvým epazote, jedna čajová lžička na každou porci . Sušené se dá zakoupit zde: http://www.viva-la-vida.cz/scripts/podrobnosti.php?IDZ=43.
Jeho chuť prý připomíná kombinaci saturejky a oregana zastříknutého naftou. Bude to asi prohřešek proti receptuře, doufám, že Maňana odpustí, ale já už závěrečnou chuťově šokující tečku neuskutečnila.
Copyright © 2014 - 2022 drento.cz všechna práva vyhrazena. Zákaz šíření textů bez předchozího souhlasu.