Telefon: +420 777 619 856 Email: info@drento.cz
Kuřecí maso u nás nefiguruje příliš často na jídelníčku (pokud zrovna kuřata nepocházejí z chovu od našich známých), ale dnes náhodou v místním obchodě měli jedno (ano, pouze jedno) vodňanské kuře… Půlka šla do trouby s palicí česneku a větvičkou rozmarýnu a tu jsme si s manželem s chutí dali k obědu v doprovodu nádivky dle receptu naší babičky, z té druhé jsem udělala jeden z mých „ptačích“ favoritů. Kromě receptů à la Bourguignonne, à l´Alsacienne, Tandoori nebo Tikka Masala je to právě tato fúze silně navinulé a pikantní omáčky provoněné zázvorem a orientálním kořením, kterou si oblíbila naše rodina a přátelé.
V hluboké pánvi, hrnci nebo woku rozpálíme olej a porce kuřete rychle orestujeme, poté vyjmeme a necháme stranou. Zázvor a česnek nakrájíme na menší kousky a v robotu s trochou vody rozmixujeme na jemnou pastu, kterou přidáme do stejného horkého oleje v hrnci a minutu restujeme. Přidáme nakrájenou chilli papričku, římský kmín, kuličky koriandru, cayenský pepř, kurkumu, sůl a najemno nakrájený zelený koriandr (bez stonků) a restujeme další minutu. Přidáme kousky kuřete a veškerou šťávu, která z nich vytekla, podlijeme vínem a šťávou z citronu nebo limetky, přikryjeme pokličkou, přivedeme k varu a 15 minut povaříme. Poté porce kuřete obrátíme a necháme na mírném ohni dojít až je maso měkké. Pokud by byla omáčka příliš řídká, necháme ji bez pokličky závěrem trochu vyvařit a zhoustnout. Podáváme buď s rýží Basmati nebo jako coq au vin s vařeným bramborem či pečivem.
Napsala Helena Baker
Copyright © 2014 - 2024 drento.cz všechna práva vyhrazena. Zákaz šíření textů bez předchozího souhlasu.