Telefon: +420 777 619 856       Email: info@drento.cz

Nákupní košík
Celkem 0 Kč
košík je prázdný

Dušená hovězí líčka se žampióny, chilli a tymiánem

Dušená hovězí líčka se žampióny, chilli a tymiánemSuroviny:

  • 1,5 kg hovězích líček
  • 500 g žampionů
  • 2 větší cibule
  • 3 stroužky českého česneku
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 1 CHILLI PAPRIČKA
  • několik větviček čerstvého tymiánu
  • olivový olej
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • kousek másla (2x2cm)
  • 1 lžička hladké mouky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Dušená hovězí líčka se žampióny, chilli a tymiánemPostup:

- Líčka omyjeme, osušíme, a naporcujeme na větší kusy (cca na čtvrtiny). Žampiony očistíme, a 

nakrájíme na silnější plátky (cca 8 mm). Cibuli a česnek jemně nasekáme. 

- Rozpálíme pánev s nepřilnavým povrchem, přidáme několik lžic olivového oleje, a hodíme na něj cibuli. Jakmile začne lehce žloutnout, přihodíme žampiony, kmín, a trochu soli. Pár minut dusíme, a poté dáme celý obsah pánve stranou.

- Pánev opět rozpálíme, přidáme trochu olivového oleje, a líčka s česnekem. Orestujeme – necháme zatáhnout, lehce osolíme, a opepříme. K opečeným líčkům přidáme žampiony i se šťávou, kterou uvolnily, a vše společně promícháme.

- Celou směs vložíme do menší zapékací misky s poklopem, a zalijeme horkým vývarem lehce nad okraj masa, příp. dochutíme solí (dle slanosti vývaru, nezapomeňme na finální redukci šťávy). Přidáme CHILLI PAPRIČKU, kterou můžeme pro výraznější chuť lehce nakrojit, a tymián. Přiklopené vložíme do trouby, a při 160 °C (spodní rošt) dusíme cca 2,5h doměkka. Čas plně podřídíme masu – to má mít stále svůj tvar, přitom ale musí být na skus krásně měkké.

Dušená hovězí líčka se žampióny, chilli a tymiánem- Měkké maso se žampiony vyjmeme drátěnou lžící, a přikryté uchováme v teple. Šťávu přecedíme do pánve, a zredukujeme na cca ½ objemu – chuť šťávy má být velmi silná. Do zredukované šťávy pak vmícháme kousek másla obalený v hladké mouce, mírně se tím zahustí a zároveň se zaoblí chutě. Následně do ní vrátíme maso se žampiony, krátce prohřejeme, a je hotovo.

- Jako přílohu doporučuji královnu mezi rýžemi – basmati, a pro větší pikantnost můžeme lehce posypat čerstvou chilli papričkou.

Věřím, že budou všem líčka chutnat, a svou chilli pikantností s vůní tymiánu potěší vaše chuťové smysly.

Kategorie

Zobrazit více článků

Copyright © 2014 - 2024 drento.cz všechna práva vyhrazena. Zákaz šíření textů bez předchozího souhlasu.

Partner ID: