Telefon: +420 777 619 856 Email: info@drento.cz
Rodina Baker žila dlouhá léta v indickém státě Assam a tak není divu, že na našem domácím jídelníčku často figurují pokrmy souhrnně zvané v angličtině „curry“ (česky karí). Ovšem nutno podotknout, že každý takový pokrm vyžaduje svá specifická koření v určitém poměru a v naší domácnosti neexistuje náhražka s názvem „karí koření“, která se v těchto končinách běžně používá v kuchyni, aby se z jinak ryze českého jídla stalo tzv. pseudo „karí po indicku“. Rogan josh, jak se tento pokrm v severní Indii nazývá, je tedy vlastně „guláš“ à la Baker:
3-4 cibule
1 kg hovězího zadního, popř. jehněčího masa
2 lžíce oleje
cca 3 cm čerstvého zázvoru
10 stroužků česneku
10 lusků kardamomu
2 bobkové listy
6 hřebíčků
10 kuliček černého pepře
1 celá skořice
1 lžička mletého koriandru
1 lžička římského kmínu (cummin neboli jeera)
2 lžíce sladké červené papriky
1 lžička chilli
1 lžička cayenského pepře
1 velký bílý jogurt
voda (může být i červené víno) na podlití
sůl, pepř, popř. indická směs garam masala (v Hindi „garam“ znamená pikantní/pálivý a „masala“ je směsice; připravuje se z koření, např. římský kmín, kardamom, bobkový list, hřebíček, skořice, muškátový oříšek i květ)
Maso nakrájíme na kostky, cibuli najemno, zázvor a česnek s trochou vody rozmixujeme na jemnou pastu. Na pánvi rozpálíme olej a maso v několika várkách z každé strany rychle orestujeme, aby se zatáhlo, poté vyjmeme a necháme stranou. Do stejného oleje na pánvi přidáme kardamom, bobkový list, hřebíček, skořici a pepř, prudce orestujeme až hřebíček nabobtná a bobkový list změní barvu. Přidáme cibuli a restujeme asi 5 minut než zesklovatí. Přidáme zázvorovo-česnekovou pastu, promícháme, dále přidáme papriku a všechno koření a dalších 30 vteřin restujeme než přidáme maso a vše dobře promícháme.
Nyní začneme po lžících přidávat jogurt a vždy dobře zamícháme. Poté zalijeme vodou dle potřeby (cca. necelá pinta = 425 ml, přičemž jehněčí maso potřebuje méně než hovězí), přikryjeme pokličkou a necháme dusit na mírném ohni asi 1 hodinu (jehněčí) nebo 2 (hovězí) nebo až je maso měkké. Dle potřeby ke konci necháme bez pokličky šťávu trochu vyvařit (sebereme pěnu i mastnotu), aby byl výsledný pokrm šťavnaté maso v červenohnědé hutné omáčce.
Dochutíme (sůl, pepř, garam masala) a podáváme s rýží Basmati nebo čočkou (dal), kterou ochutíme zázvorem, česnekem, kurkumou, římským kmínem a ozdobíme smaženou cibulkou. K tomuto pokrmu se výborně hodí také limetkové nebo mangové čatní (viz foto) a jogurtová raita, kterou si připravíme z jogurtu a nastrouhané okurky, popř. také s čerstvými bylinkami (máta, koriandr).
Copyright © 2014 - 2024 drento.cz všechna práva vyhrazena. Zákaz šíření textů bez předchozího souhlasu.