Rizoto v čínsko-vietnamském stylu
Na dvě porce rizota v čínsko-vietnamském stylu potřebujeme:
-
200g vepřová plec
-
1PL Ghí (přepuštěné máslo)
-
1ks střední cibule
-
1ks bílá paprika
-
1ks stroužek česneku
-
1ks chilli paprička nebo dobrá omáčka (Sri Racha)
-
3PL jasmínová rýže
-
2PL bílé víno
-
1PL sojová omáčka
-
1PL rybí omáčka
-
Sůl, pepř, sušený česnek (medvědí)
-
Koriandr a petrželka
Postup přípravy:
Maso na nudličky solíme, pepříme, přidáme lžíci sojovky a medvědí česnek. Promícháme a necháme odležet klidně do druhého dne. Na horké pánvi rozpustíme kousek Ghí (přepuštěné máslo) a zprudka orestujeme maso. Vmícháme pokrájenou cibuli, papriku a posekaný česnek s papričkou. Zastříkneme vínem a rybí omáčkou. Pod poklicí deset minut dusíme na mírném plameni v této silné šťávě a poté přidáme vývar nebo vodu podle potřeby a tuhosti masa.
Tady se pozastavím:
-
Zeleninu můžeme přidat až nakonec společně s rýží, aby se tolik nerozdusila. Já ji dal hned, protože jsem se původně inspiroval perkeltem se zeleninou úplně rozvařenou, která udělá silnou šťávu.
-
Víno záměrně neuvádím konkrétní. Prostě co máme. Samozejmě rýžové, nebo dezertní by bylo originálnější.
-
A snad ještě upozorním na tradiční rybí omáčku. Kdo nezná, může být velmi překvapen. Zatímco chuť pokrmu s ní je opravdu příjemná a výrazná, její zápach při vaření už jen jak pro koho. Popravdě – kdysi dávno, použil jsem ji poprvé, mne doslova dorazila. A já ji vyhodil celou lahev. Dnes ne ni nedám dopustit.
-
Rýže já dal jen 3 lžíce, protože jsem chtěl spíše maso s ní. Kdo chce husté rizoto, může si přidat dle vlastní chuti.
Je li maso měké, přidáme rýži a přiměřeně horkou vodu. Promícháme a opět pod poklicí dodusíme asi 10 minut a odstavené nacháme dojít.
Napsal Pablo