Telefon: +420 777 619 856 Email: info@drento.cz
Je spousta jídel, o kterých jsem přesvědčen, že jsou výborná, ba přímo úžasná. Pokud bych ale měl odpovědět na jednoduchou otázku: „které je pro mne to nej … oblíbenější, úžasnější, chutnější“, jsem v koncích. A odpověď se mění tak často, jak často zkusím něco nového. Jsou klasiky, které nestárnou – rajská, dršťková, pečená kachnička se zelím … a miluju je stále. Občas ovšem přijde překvapení, které na čas zastíní i tyto veterány české kuchyně. Vždy ale jen dočasně.
Nikdy mne nenapadlo uvažovat u jídla o objevu roku či dokonce o tom životním, jako je tomu u filmů, hudby, nebo umělců. A je tady! Celosvětově známá vietnamská polévka PHO BÓ. Dokonale zmasírován spoustou textů na internetu a videí na YouTube, odhodlal jsem se zajít do Holešovické tržnice v Praze, k tomu kvalitně „zašitému“ bistru kousek od Alzy a ochutnat. Lahoda, síla, bomba! Potom ještě dvakrát do bistra Pho Vitnam na nám. Jiřího z Poděbrad, taky v Praze. K tomu navíc patří malý obchůdek naproti přes ulici, kde prodávají mimo jiné originální potraviny a koření, potřebné k přípravě právě takových delikates jako je Pho Bó, o které má kolegyně řekla, že je prostě fenomenální. A je! Nedivím se, že ve Vietnamu je to základ celodenního stravování. Snídaně, přesnídávka i oběd … inu co, nakoupil jsem a první pokus započal. Od té doby už půl roku není den, kdy nemám vývar na Pho v lednici, abych si ji mohl dát kdykoliv.
Vše nechat v trobě na 270 °C/10 minut, nebo jen na pánvi opéci a přidat k masu. Přivedu k varu a přidám:
Vše táhnout asi 6-12 hodin a zcedit. Já většinou vnoci vypnu, ráno přivedu k varu a scedím. Výsledkem je 5 litrů vývaru, tmavého a neskutečně voňavého, který v lednici ztuhne jako sulc.
Správně by ještě mělo být maso, jako šunka tenké plátky syrové roštěnky, nebo svíčkové, která se uvaří jen tím, že toto vše zaliji vroucím vývarem. Je tady finta: plátek plochou nože ranou rozmáznu na prkénku, znovu zformuji plátek a je hotovo. Uvaří se během vteřin.
Ovšem já doma maso většinou ani nedávám.
Copyright © 2014 - 2024 drento.cz všechna práva vyhrazena. Zákaz šíření textů bez předchozího souhlasu.